Într-o zi, vom urmări cu toții poluarea noastră digitală
Într-o zi, vom urmări cu toții poluarea noastră digitală
Ce se întâmplă în momentul în care activitatea digitală folosește 4,2% din resursele energetice ale lumii și creează 3,8% din gazele cu efect de seră? Este o întrebare care, probabil, pentru unii nu reprezintă un motiv de îngrijorare date fiind aceste cifre nesemnificative. Totuși, aceste cifre sunt într-o creștere continuă, iar în viitorul apropriat o să putem vorbi despre „poluare digitală”. Acest lucru ar trebui să ne motiveze în a utiliza cât mai puțin instrumentele digitale, atât în viața noastră profesională, cât și în cea privată.
Ce impact are internetul asupra mediului?
O întrebare foarte bună. Important este să conștientizăm faptul că internetul, tehnologia în general, nu este de condamnat. În perioada aceasta instrumentele digitale, tehnologia și în special aplicațiile de videoconferința au jucat un rol vital în a ne menține conectați cu cei dragi nouă. Ne-au permis să ne continuăm munca, ne-au ajutat să trecem peste momente mai grele și, cel mai important, ne-au apropriat între noi. Dar, odată cu creșterea traficului web global, mai exact cu peste 25% în doar câteva luni, mulți au luat în considerare impactul real al acestui consum digital asupra mediului nostru.
Ce este poluarea digitală?
Tot ceea ce facem are un impact asupra mediului, inclusiv activitatea noastră online: salvarea e-mailurilor, stocarea datelor inutile, verificarea prea des a rețelelor precum Facebook și Instagram, activarea redării automate a videoclipurilor, utilizarea unui motor de căutare în loc de introducerea directă a adresei site-ului web în navigator, utilizarea 4G mai degrabă decât Wi-Fi ... ca să nu mai vorbim de consumul exponențial de energie electrică utilizat de către centrele de date pentru a produce dispozitive digitale (48 miliarde până în 2025). Este simplu, totul contează ... inclusiv transmiterea seriei preferate! Streaming-ul creează 60% din toată poluarea digitală. Un fapt care îi face pe germani să intre în acțiune.
Seriile tale TV preferate poluează mediul?
PLANTYFIX este compania al cărei nume rezonează cu NETFLIX și nu este o coincidență. Start-up-ul german, cel mai popular serviciu de streaming din lume (cu 193 de milioane de abonați) le oferă abonaților șansa de a-și compensa amprenta de carbon, generată la vizionarea programelor lor preferate, prin plantarea copacilor. PLANTYFIX a transformat cele mai populare seriale în kilograme de CO2. Seriale pentru adolescenți precum STRANGER THINGS ți-au trimis fiori pe coloana vertebrală? Ei bine, să știi că ai generat 9 kg de CO2. Ai rămas șocat din cauza ultimului episod din BREAKING BAD? Ei bine, să știi că 62 de episoade au generat 21 kg de CO2, adică o călătorie cu 175 km cu mașina.
Pot copacii să compenseze poluarea digitală?
PLANTFIX este cu siguranță consecvent, ba chiar copiază modelul de afacere de streaming a celor mai populari. Compania oferă pachete de abonament pe baza vizualizării. Cei mai puțin dependenți, care nu petrec nici măcar o oră pe zi pe platformă, și-ar putea compensa consumul cu doar 1 EUR pe lună. Această cantitate permite plantarea a 2 copaci pe lună. Pentru consumatorii mari, cei care fac maratoane, care urmăresc mai mult de 3 ore pe zi, abonamentul ajunge la 6 €, abonament ce plătește 30 de copaci pe lună. În timp ce compensarea carbonului își provoacă propria dezbatere, îi determină în același timp pe oameni să se gândească la propriul consum digital. Și cine știe, poate într-o zi va fi chiar subiectul propriului serial TV!